Të rinjtë e YAC-së u kthyen nga Bosnja me eksperiencë të re

BalsiKa10

Qendra e Aktivizimit të Rinisë (Youth Activism Center – YAC) ishte partnere edhe në projektin BalsiKa në Tuzla të Bosnjë & Hercegovinës, ku u prezantua me 5 të rinj, muzikantë të cilët e prezantuan më së miri Kosovën me muzikën e saj tradicionale.

BalsiKa i cili ishte pjesë e Ethno Fest Bosnia, e cila vepron në kuadër të Ethno World, u mbajt në datat 25 Korrik – 4 Gusht 2015, në të cilin projekt kanë marrur pjesë afër 100 të rinj nga 12 shtete Europiane, përkatësisht Bosnja & Hercegovina, Franca, Gjermania, Greqia, Kroacia, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia, Turqia, Serbia, Sllovenia dhe Shqipëria.

Pjesëmarrësit nga Kosova, së bashku me ata nga Shqipëria të rinjve të 10 shteteve tjera ua mësuan këngën “Tumankuqe” dhe “Këngë Moj”, të cilën ia mësuan si një këngë e bashkuar duke i bashkuar ritmet dhe kombinimin e muzikës mes tyre.

Përveç që ia mësuan këngët tradicionale shqipe, ata edhe mësuan këngë tracidionale të shteteve të tjera pjesëmarrëse në projekt. Çdo natë në rrugët e Tuzlas u mbajt nga një koncert ku u prezantuan këngët, derisa nata e koncertit final u bë ditën e Shtunë, më 1 Korrik, ku pjesëmarrësit i kënduan të gjitha këngët e ushtruara gjatë programit, koncert i cili pati shikueshmëri shumë të madhe, ku në sheshin e qytetit ishin mbledhur mbi 1000 qytetarë.

Të rinjtë falenderuan YAC-në për mundësinë e dhënë dhe duke shpresuar që të marrin pjesë edhe në të ardhmen në aktivitete të ngjashme, i inkurajojnë të rinjtë që të marrin pjesë sa më shumë në programe të tilla, ngase nga vetëm përfiton përvojë dhe njohuri të re.

One Response to “Të rinjtë e YAC-së u kthyen nga Bosnja me eksperiencë të re

  • ha sido precisamente este. Yo defendía la tesis de la CT como fenómeno español, con cacaetcrístiras propias que señala Isidro en su comentario.Ella defeiende que, al menos en Grecia, la retórica de la transición ejemplar (con la peculiaridad de que a la Junta de los Coroneles la destronó una revuelta estudiantil), la teología del consenso y el bipartidismo (Nea Dimocratia y Pasok), la fascinación por “ser europa” (Grecia entra en la CEE 5 años antes que España), la concentración y uniformidad de los medios de comunicación, el papel de artistas como Theodorakis, etc… hacen de la CT un concepto que no tiene sino matices españoles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *